5 veganska proteinkällor
Många kanske tror att man måste äta kött eller andra animalier så som mejerier eller ägg för att få i sig protein, men det stämmer absolut inte. Det finns gott om vegansk mat som innehåller rikligt med protein. Här kommer fem förslag på vegansk mat med högt proteininnehåll.
1. Sojabönor
Sojabönor är en alldeles utmärkt vegansk proteinkälla, som har en hög proteinhalt. Det finns sojabönor som är färdigkokta och går att äta som de är, exempelvis i en gryta eller i en sallad. Men med sojabönan gör man mycket mer.
Vanligt är att man gör exempelvis sojafärs på bönan, men även korv, hamburgare och köttbullar. Även tofu är gjort på sojabönor. Det finns också sojadryck och soygurt som fungerar som ersättning för mjölk och yoghurt.
100 gram sojabönor innehåller 39 gram protein.
2. Jordnötter
Jordnötter är trots namnet inte en nöt, utan är en art inom familjen ärtväxter. Den har både högt proteininnehåll och högt fett innehåll och är därför också väldigt kaloririk. Jordnötter bör därför ätas med måtta, för att du inte ska få i dig för mycket energi.
Men jordnötter innehåller bra fetter och äta gott att äta som det är, eller som jordnötssmör. Tänk dock på att jordnötter är mycket allergent och bör undvikas att ätas på allmän plats eftersom allergin kan vara luftburen.
100 gram jordnötter innehåller 26 gram protein
3. Röda linser
Röda linser är ett mycket populärt livsmedel i stora delar av världen, och det är inte svårt att förstå varför. Ett riktigt superlivsmedel! Förutom att det har högt proteininnehåll är det också mycket billigt, har lång hållbarhet och är enkelt att tillaga.
100 gram röda linser innehåller 24 gram protein.
4. Proteinpulver
Proteinpulver kan vara ett mycket bra kosttillskott för veganer som är oroliga över att inte få i sig tillräckligt med protein. Veganska proteinpulver finns från exempelvis havre, ärta, ris eller hampa och näringsinnehållet varierar med de olika huvudråvarorna.
Som alltid med kosttillskott är det viktigt att komma ihåg att det endast ka komplettera en annars varierad och god kosthållning. För en vegan som tränar mycket kan veganskt proteinpulver vara ett bra komplement.
100 gram havreprotein innehåller cirka 20 gram protein, men kan variera beroende på varumärke.
5. Quinoa
Quinoa är en ört som växer i Sydamerika och är ett bra, glutenfritt komplement till exempelvis bulgur eller couscous. Det har högt proteininnehåll, men också mycket omega-3 och även kostfibrer, vilket gör det till ett mycket bra livsmedel. För att få det att smaka lite mer är ett tips att koka det tillsammans med en buljongtärning.
100 gram quinoa innehåller 14 gram protein.